söndag 1 februari 2015

Vindruvssticklingar på vintern


Runt nyår klippte jag ner lite vindruvsplantor och gjorde sticklingar av riset. 

Jag sparade ca 20-30 cm långa grenar klippta precis undertillväxtpunkten ner till och strax över tillväxtpunkten upptill. Det är viktigt att komma ihåg att sätta dem åt rätt håll! 

Vissa grenar ser man att dom är torra och bruna inuti, dom är bara att slänga. Levande grenar är mer ljusbruna med lite grönt i mitten och inte alls lika torra även om dom verkar så på ytan. 

Den här sticklingen satte jag i ett glas med vatten i ett fönster, det tog ca 4 veckor för den att få rötter. Men redan efter tre veckor hade det börjat komma blad. Knappt 50% av sticklingarna bildar rötter hos mig.

Jag har även ställt en hink med sticklingar i vatten i odlingsrummet, dom kommer från en annan planta och verkar ta längre tid på sig. 

Jag tycker det är smidigare att sätta i vatten men man kan lika väl sätta flera sticklingar i en kruka med jord och med en påse över för att hålla fukten. 

När dom fått rötter är det dags att plantera dem i en kruka med jord, jag har en 2 literskruka som är lite högre och smalare som jag tycker funkar bra. Jag kommer ställa krukorna under tillväxtbelysning inne ett tag, det tycker jag det är värt. Sedan har vi ett uppvärmt växthus och ju ljusare det blir ute desto varmare blir det där så jag kommer snart kunna ställa ut krukorna. 

Har man inte möjlighet att ta hand om plantorna så här tidigt, kan man spara sticklingarna i en påse i kylen. Jag har aldrig provat det själv. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar